Élettani jelek felvétele és értékelése

A ma is gyakran mért élettani jelek (például elektrokardiográfiás jel, EKG, fotopletizmográfiás jel, PPG) jóval több információt tartalmaznak, mint amennyit jelenleg hasznosítani tudunk belőlük.
Az élő szervezet működésének jellemzéséhez, ezt felhasználva a diagnózishoz illetve a terápiához szükséges modell létrehozásához megfigyelésekre van szükség. Ezeket személyre szabva lehet az egészségi állapotot jellemezni.

A Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Orvostechnika laboratóriumában lehet EKG-t, PPG-t, légzést, az indirekt vérnyomásméréshez szükséges mandzsetta nyomását mérni. Jelenleg több ezer felvétellel rendelkezünk mind egészséges mind kardiovaszkuláris betegségekben szenvedőkről. Ezek segítenek az élettani jelekben meglevő információk értékeléséhez algoritmusokat fejleszteni.

A feladatok tipikusan három részből állnak. Először meg kell ismerni a felvételek készítésére használt eszközöket és tanulmányozni kell a korábban rögzített felvételeket. Ezt követik a kísérletek. Például annak vizsgálata, hogyan hat az enyhe fizikai terhelés a szívfrekvencia változására. A harmadik fázis a rögzített jelek kiértékelése: egy személy ugyanazt a gerjesztést (pl. két emelet lépcsőzés) többször megismételve mennyire különböző válaszokat ad (pl. szívfrekvencia változás mértéke, a terhelés után a nyugalmi értékre való visszaállás módja).

Az élettani jelek rögzítéséhez rendelkezünk egy otthoni monitorozó készülékkel. Ennek továbbfejlesztett változatának deszkamodellje elkészült. A deszkamodellt felhasználva szép önálló hallgatói feladat a páciensek otthonában, sőt akár egy kórházban is használható változat elkészítése.

Az aktuális témakiírások itt találhatók