Beszédakusztikai munkacsoport

A Beszédakusztikai munkacsoport lényegében a BME TMIT Beszédakusztikai Laboratóriumban folyó kutatásokba vonja be a hallgatókat. A laboratórium főként fiatal oktatókból és kutatókból áll, akik családias, vidám hangulatban végeznek igen komoly munkát.

A laboratórium egyik fő témája a beszéd értelmén túl, a beszédben rejlő egyéb információk kinyerése, automatikus felismerése. Ilyen információ például az, hogy ki beszél, fáradt-e a beszélő, vagy milyen fiziológiai, idegi állapotban van. Főként kóros beszédképzőszervi, idegi és pszichiátriai elváltozások okozta beszéd eltérések diagnosztizálási lehetőségeit vizsgáljuk mesterséges intelligencia segítségével.

Másik nagy tématerület a beszéd által kiváltott agyi jelek EEG vizsgálata.  A folyamatos beszédben olyan eseményeket keresünk, amelyek az agyi feldolgozásban kitüntetett szerepet töltenek be.

Harmadik tématerület a hallássérültek rehabilitációját segítő eszközök és eljárások fejlesztése.

A felajánlott témák kapcsolódnak a „Beszéd és Hallásdiagnosztika” kötelezően választható tantárgyhoz. Ez a tantárgy jó alapot ad a laborban folyó önálló laboratóriumi munkához.

A Beszédakusztikai labor bemutatása

Az aktuális témakiírások itt találhatók